Lato to idealna pora na to, by zrobić różnego rodzaju przetwory, z których będzie można skorzystać zimą. Warto pamiętać, że przetwory z ogórków na zimę do słoików są bardzo popularnym produktem w polskich domach. Dobrze jest zatem wiedzieć, czego trzeba użyć, aby stworzyć przetwory z ogórków, które posmakuje się w zimowe wieczory.

Czemu warto robić przetwory na zimę?

Przede wszystkim dlatego, że przetwory z ogórków na zimę do słoików są świetne pod tym względem, iż można je przechowywać przez wiele miesięcy i warzywa są znakomite do spożycia. Co więcej, to także można zrobić różnej wielkości przetwory, dzięki czemu idealnie dobierze się je do swoich potrzeb. Przetwory, które są robione samodzielne, są także idealne pod tym względem, że jest wiadome, jakie składniki są w nich umieszczane, dzięki czemu nie ma problemu z tym, aby każdy domownik z nich skorzystał. Dobrze jest też wiedzieć, że do przetworów można dodawać także różnego rodzaju składniki, które mają wpływ na smak ogórków.

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia przetworów z ogórków na zimę?

Do zrobienia przetworów z ogórków trzeba użyć przede wszystkim dobrej jakości warzyw. Najlepiej jest, gdy są to ogórki z własnej uprawy, dzięki czemu ma się pewność, że są to ekologiczne warzywa, niczym niepryskane. Następnie do zrobienia słoiczków dobrze jest przygotować następujące produkty:

  • korzeń chrzanu,
  • liście laurowe,
  • ząbki czosnku,
  • koperek,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • woda,
  • szklany słoik,
  • dobrze dopasowane wieczko,
  • jedna łyżka niejodowanej soli kamiennej.

Warto mieć na uwadze, że do ogórków należy przygotować sterylne słoiki, dzięki czemu będzie pewność, iż warzywa i inne produkty będą mogły w nich przetrwać przez kilka miesięcy bez żadnego uszczerbku i choroby. Warzywa i inne dodatki, które dodaje się do przetworów, również powinny być najlepszej jakości, gdyż przez to można wydobyć cały smak i aromat ogórków. Kolejność dodawania składników ma także znaczenie, dlatego dobrze jest poznać, od czego zacząć przygotowywanie słoiczków.

Jaka jest kolejność wsadzania produktów do słoika, by zrobić pyszne przetwory na zimę?

Dobrze jest zacząć od dokładnego umycia słoików i wieczek. Następnie należy włożyć ciasno ogórki tak, by nie miały zbyt wiele miejsca na przemieszczenia się w słoiku. W przestrzeni, która powstała między warzywami, trzeba włożyć kawałki korzenia chrzanu oraz ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Warto także pamiętać, aby wsadzić do słoiczka gorczycę i wszystkie przyprawy, które chce się wybrać do danego przetworu. Niektórzy dodają również paprykę, by ogórki nabrały nieco pikanterii.  Kolejnym krokiem jest to, by dokładnie zalać ogórki ciepłą wodą z domieszką soli kamiennej. Dobrze jest, by zachować proporcje, aby na jeden litr wody włożyć jedną łyżkę soli. Bardzo ważne jest, aby zalewa zakrywała wszystkie ogórki. Co więcej, to niektórzy dodają również na samą górę kwiatostan czosnku, co dodaje smaku całej miksturze. Na samym końcu, trzeba zamknąć prawidłowo słoiczek wcześniej przygotowanym wieczkiem i odstawić przetwór w miejsce, w którym będzie mógł bezpiecznie być przechowywany.

Przetwory z ogórków na zimę do słoików będą już gotowe nawet po dwóch tygodniach od ich zrobienia, w zależności od warzyw.